Pages

Voorburg Donateurexcursie op zaterdag 14 mei 2011 Leidschendam Voorburg

Donateurexcursie op zaterdag 14 mei 2011


Met genoegen nodigen wij U uit tot deelname aan onze jaarlijkse, onovertroffen, donateuruitstap.
Bestemming voor dit seizoen is het 17e eeuwse De Rijp en de Zaanstreek. Vertrek 8.30 uur hotel Movenpick.
Via een mooie route rijden wij naar Zaanstad waar in de overtreffende trap van een Zaans Huisje kopjes koffie met een lekkertje voor ons klaarstaan. Daarna bezoeken wij De Rijp waar de 17e eeuw zuiver bewaard bleef. Het is de geboorteplaats van onze beroemde Leeghwater. Hij ontwierp o.a. het Raadhuis. Hier bezoeken we eerst het Museum: “In ’t Houten Huis”, alwaar we bijgepraat worden over het waarom van houten huisjes en walvisvaarderverleden.
Daarna lekker lunchen op een leuke locatie en de mogelijkheid tot verkennen van dit Pareltje van Noord Holland.
‘s-Middags stappen we aan boord van “Juffertje in ’t Groen” voor een leuke tocht over de Zaan met aandacht voor het industriële erfgoed. Net als in Voorburg verplaatsten ze hier ook een molen naar een andere plek op de Schans. Wij besluiten de dag met een bezoek aan de Koekfabriek en luisteren we naar een korte lezing van een bestuurslid van de “Stichting Zaans Schoon”. Omstreeks 18.00 uur zijn wij weer terug in Voorburg.
Wij verheugen ons weer op een gezellige Donateuruitstap waar wij U, met eventuele introducés, van harte verwelkomen.
De deelname aan deze excursie staat in principe open voor donateurs met één introducé(e).
De deelnameprijs bedraagt € 60,- per persoon. De koffie, rondvaart, musea, rondleiding, lunch en de thee zijn inbegrepen. Overige drankjes zijn uiteraard voor eigen rekening.
U kunt zich aanmelden voor deze excursie door het invullen van het aanmeldingsformulier». Aanmelding via e-mail is nog niet mogelijk.
De sluitingsdatum voor reservering is maandag 3 mei.
Op volgorde van binnenkomst reserveren wij voor U (en uw introducé) plaats(en) in de bus.
I.v.m. het aantal plaatsen in het ‘Juffertje in ‘t Groen’ is het aantal deelnemers gelimiteerd tot 60.
Na ontvangst van uw aanmelding/machtigingskaart wordt uw deelname bevestigd.

Omstreeks vrijdag 7 mei wordt het aangekruiste bedrag van uw rekening afgeschreven. Mocht het aantal beschikbare zitplaatsen worden overschreden, dan sturen we u uw machtigingskaart terug. Indien u alsnog een vraag mocht hebben, dan verzoeken wij u te bellen naar: Peter Spannenburg  tel. 06 28515 895 of, bij geen gehoor (gedurende kantooruren),  naar Nicoline van der Minne tel. 0610528207
Zoals steeds, stellen wij uw deelname aan onze activiteiten bijzonder op prijs.
NicolineVoordijk-van der Minne
Excursieleider


Ontstaan

Hoe ontstond  ‘Mooi Voorburg’?

Voor het ontstaan van de stichting gaan we terug naar het actiecomité in de herfst van 1958. De uit 1621 daterende molen 'De Vlieger' stond aan de Allard Piersonkade in het watergebied van de Broeksloot. De molen was in 1952 eigendom van de gemeente Voorburg geworden. Echter, het toenmalige College van B&W, wilde de molen laten slopen voor de bouw van een sporthal.

Het succesvolle verzet daartegen betekende in 1959 tevens de oprichting van de stichting 'Mooi Voorburg'. Met namen als Cees Voorhoeve, Gerard Koppe en Wouter van Gool. Dankzij hun actie bleeft de molen op het nippertje gespaard van slopen.
In november 1989 werd de molen alsnog verplaatst na een spectaculaire hijstocht over het spoor van de Hofpleinlijn naar het polderlandschap Essesteijn. Thans is de molen eigendom van de gemeente Leidschendam-Voorburg en wordt beheerd door vrijwillegers van 'stichting Molen de Vlieger.
Na vijf decennia bestaat 'Mooi Voorburg' nog altijd uit mensen die wensen op te komen voor hún Voorburg. Zij weten zich daarin gesteund door meer dan 850 donateurfamilies en een veelvoud aan sympathisanten. Mede hieruit blijkt dat het Voorburgse gevoel bij de burgers leeft.
 

Doelstellingen

Wat stelt ‘Mooi Voorburg’ zich ten doel?

De richting die ‘Mooi Voorburg’ kiest, ligt in de lijn van de doelstellingen die statutair zijn vastgelegd. Die doelstellingen blijven van kracht, ook al maakt Voorburg, samen met Leidschendam en Stompwijk, deel uit van de gemeente Leidschendam-Voorburg.
De doelstellingen zijn gericht op het bevorderen in Voorburg van:
  • De verfraaiing van het dorps- en stadsbeeld in de ruimste zin van het woord en de verbetering van een hoogwaardige openbare ruimte.
  • Het behoud van het 'Beschermd Dorpsgezicht' van Voorburg als geheel; de restauratie van panden en gevels en al hetgeen dat kan bijdragen tot de instandhouding van het 'Beschermd Dorpsgezicht'.
  • Het behoud of instandhouding van zaken en/of gebruiken met historische of culturele waarde.
  • Het bewaken en het verzorgd houden van het natuurschoon.
  • Het instandhouden van een schoon milieu.
 

Toekomst & visie

De toekomst in met visie op het Oude Centrum

Voorburg is een woonplaats van de fusiegemeente Leidschendam-Voorburg. Het is van belang dat de unieke identiteit van het historische hart van Voorburg gekoesterd blijft.
Onze enquête over kansen en bedreigingen van het Oude Centrum leverde veel informatie op voor het ontwikkelen van een visie. Met het uitgeven en in discussie brengen van deze 'Visie op het Oude Centrum' geeft 'Mooi Voorburg' richting aan voor de ontwikkeling van het sfeervolle Oude Centrum.
Actueel is hoe het gebied, de Vlietrand op Haags grondgebied, zich ontwikkelt. Is de infrastructuur in Voorburg daarop voldoende afgestemd? We volgen de gemeentelijke en regionale plannen hierover op de voet. De instelling van onze werkgroep "Vlietzone" onder leiding van Kees Verbeek is een bewijs van betrokkenheid.
Maar ook in de beslotenheid van Voorburg staat veel te doen. Zoals de afstemming van straatmeubilair. We hebben het over borden, palen en bankjes. Soms schots en scheef, soms overbodig, soms onleesbaar en soms lelijk van vormgeving. Onze werkgroep "Openbaar Gebied" houdt zich met deze zaken bezig.
 
 

0 comments:

Een reactie posten