Pages

Verbaasde ouders reageren op sponsorloop Leidschendam Voorburg

 
 
 
 
LEIDSCHENDAM-VOORBURG 2011 - Marloes Kusse, Maaike van Veldhoven en Carien Verhoeff reageren namens een groep verbaasde ouders op de massaal opgezette sponsorloop Kids4Wheels.
 
 
De sponsorloop ‘Kids 4 Wheels’(13 mei 2011) werd in de lokale pers verheugd aangekondigd met veel (advertentie-)tekst. Wel meer dan 3000 kinderen zouden gaan hardlopen voor het ‘goede doel’. Trots wordt gemeld dat ónze jeugd het mogelijk gaat maken dat mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel weer naar Blijdorp en de Keukenhof kunnen en op Scheveningen kunnen uitwaaien. Fantastisch! De burgemeester moedigde de schooljeugd nog eens extra aan veel geld in te zamelen want anders kunnen ouderen en gehandicapten niet deelnemen aan activiteiten buiten de deur. En ál die leerplichtige kinderen willen daar heel hard voor rennen en ze willen sponsoren zoeken. Dát leek de boodschap. Maar is dat wel zo? Er valt nog wel wat meer te zeggen over deze ‘goedbedoelde sponsorloop’.

Niet vrijwillig
Deelname van al deze kinderen aan de sponsorloop ging niét vrijwillig. Integendeel. In een klein onderonsje besloten burgemeester en wat schooldirecteuren (elkaar treffend in het achterkamertje van de Lions club) deze sponsorloop te steunen. Op zichzelf is het lovenswaardig dat directeuren en de burgemeester zich maatschappelijk dienstig maken. Een sponsorloop op vrijwillige basis en buiten de verplichte lestijd, hadden we kunnen begrijpen. Dan hadden wij met onze kinderen zelf kunnen bepalen of we dit doel zó belangrijk vonden dat we daar vrije tijd aan zouden willen besteden.
Onder verplichte schooltijd

Maar nee, de heren besloten hún doel grondig aan te pakken en de loop onder de verplichte schooltijd te organiseren. Het moest immers een groot succes worden, geen ontsnappen aan, zo zullen zij hebben gedacht. Maar er is nóg een reden geweest om niet te kiezen voor de vrijwillige variant in eigen vrije tijd. Op zaterdag of woensdagmiddag zou ‘het goede doel’ ineens op nogal wat weerstand stuiten bij de juffen en meesters, zo vernamen wij van de organisatie van ‘Kids 4 Wheels’. En dát vinden wij nu echt heel raar. Hadden we over het doel op zichzelf ook wel inspraak gewild, of op zijn minst de mogelijkheid gehad om niet mee te doen, over het feit dat kostbare lestijd moeiteloos wordt vervangen voor het lopen voor een doel dat bij nader inzien helemaal niet zoveel steun ondervindt bij de organisatoren, maakt ons letterlijk sprakeloos.

Op vakantie

De burgemeester zelf was tijdens de sponsorloop op vakantie en ook niet voor commentaar bereikbaar, een enkele directeur meldt achteraf niet zo blij te zijn geweest met het gekozen doel, leerkrachten willen hun vrije tijd er niet aan geven, en ook een groep ouders en leerlingen vraagt zich af waarom we hieraan zouden moeten meedoen.

Snoep

Tenslotte de sponsoren zelf die hun naam aan de actie hebben verbonden, zij hebben een nogal vreemde duit in het zakje gedaan toen zij als dankbetuiging de kinderen een tasje meegaven met uitsluitend snoep en reclamemateriaal dat vooral gelieerd kan worden aan hun eigen commerciële belangen. Hoe verhoudt zich dit tot het sponsorbeleid waaraan scholen zich hebben te houden? En het schoolbeleid waarbij op de meeste scholen snoepen verboden is? Met onderwijs heeft het weinig te maken.

Naleven leerplichtwet

En het ónderwijs in Leidschendam-Voorburg kan nog wel wat stappen (omhoog) zetten in de rankings van best presterende scholen. Het kan daarbij ook beslist profiteren van wat extra lestijd en gemotiveerde en inhoudelijk gedreven sponsoren. Onze verbazing is dus over deze zaak des te groter, als wij ons realiseren dat het juist de gemeente is die toezichthouder is op het naleven van de leerplichtwet. De burgemeester heeft ons wat uit te leggen. Wij doen daarom via deze ingezonden tekst een dringend beroep op onze eigen burgervader die zich zonder twijfel ook hard wil maken voor de talentontwikkeling van de jeugd in Leidschendam-Voorburg.

Lieve burgemeester

Lieve burgemeester, als u de volgende keer weer eens een onderonsje heeft met schooldirecteuren, bevraag dan de scholen eens kritisch op hun (gezamenlijke) prestaties als het gaat om het onderwijs aan en de toekomst van uw jeugd van Leidschendam-Voorburg. En bevraag hen ook, inlevend en indringend, over wat zij van de gemeente nodig hebben om dit onderwijs nog verder te ontwikkelen, en maak u daar dan eens echt sterk voor op plaatsen waar u zelf een belangrijke rol heeft te vervullen: in de gemeenteraad, het college en in uw netwerk dat kennelijk heel sterk en hecht is. Wij schuiven als ouders dolgraag bij dat gesprek aan en daar nodigt u ons natuurlijk gewoon voor uit. Want u snapt ook dat wij als ouders daar een mening over hebben. Het betreft immers het onderwijs en de opvoeding van onze kinderen. Bij dit wat ons betreft heel breed samengestelde ‘onderonsje’ nodigt u natuurlijk ook de pers uit. Wij zullen óns goede doel dan heel goed op het netvlies van u, uw schooldirecteuren en andere netwerkparticipanten houden: ‘excellent en passend onderwijs voor alle leerlingen in de gemeente’. Dat zullen we doen met veel passie. En als u dán sponsoren zoekt die moeten hardlopen? Wij doen mee, ook ‘s avonds en in het weekend!

0 comments:

Een reactie posten